Anasayfa » Blog » Domain Ne Demek?

Domain Ne Demek?



Şimdi Ara! WhatsApp!

Domain Nedir?

Domain ne demek ? Ne işe yarar gibi sorulara kısa bir cevap verirken birazda diğer konular hakkında bilgi vereceğiz.

Domain ; bir web sitesinin internet üzerindeki adresidir.

Kullanıcılar, tarayıcılarına bu adresi yazarak web sitesine ulaşırlar. Örneğin, “example.com” bir domain adıdır. Domainler genellikle iki bölümden oluşur:

Alan Adı: Örneğin, “alan adınız (domain)”.
Uzantı: Örneğin, “.com”, “.net”, “.org” “.com.tr”  vs. gibi yüzden fazla uzantı bulunmaktadır.

Özetle ,sitenizin internet adresi… “Alan Adınız+Uzantı”  şeklindedir.”

Domain Nasıl Alınır?

Kayıt Firması Seçimi: Domain almak için bir domain kayıt firması ( Registrar Firması) seçmeniz gerekir. Örneğin, GoDaddy, İsimtescil , Türkticaret.net, Google Domains gibi firmalar bu hizmeti sunar.

Domain Araması: Seçtiğiniz kayıt firması üzerinden istediğiniz domain adının müsait olup olmadığını kontrol edin. Eğer domain müsaitse, satın alabilirsiniz.

Satın Alma: Müsait olan domaini kayıt firmasının web sitesi üzerinden satın alabilirsiniz. Genellikle yıllık bir ücret karşılığında kayıt edilir. Satın alım sürecinde, domaini kaç yıl boyunca kayıt ettireceğinizi seçebilirsiniz.

Yönetim: Domaininizi aldıktan sonra DNS ayarlarını yönetebilir, e-posta yönlendirme gibi ek hizmetler ekleyebilirsiniz.

Domain Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Kısa ve Hatırlanabilir Olmalı: Domain adınız kısa, akılda kalıcı ve yazımı kolay olmalıdır. Karmaşık veya uzun isimlerden kaçının.

Marka ve Telif Hakları: Almak istediğiniz domainin başka bir marka veya telif hakkı sahibiyle çakışmadığından emin olun. Aksi takdirde yasal sorunlar yaşayabilirsiniz.

Domain Uzantısı: Domain uzantısını seçerken dikkatli olun. “.com” uzantısı en popüler olanıdır, ancak  .com.tr ( Türkiye de yerleşik kurumsal firmaların tercih ettiği bir uzantıdır ) “.net”, “.org”, “.io” gibi alternatif uzantılar da popülerdir. Hedef kitlenize göre doğru uzantıyı seçin.

Anahtar Kelimeler: Alan adınızda, hedef kitlenizle alakalı anahtar kelimeler bulundurmak SEO açısından faydalı olabilir.

Gizlilik Koruması (WHOIS Protection): Alan adı kaydı sırasında kişisel bilgilerinizin gizli kalmasını sağlayan WHOIS koruma hizmetini almayı düşünebilirsiniz. Bu hizmet, kişisel bilgilerinizin kamuya açık bir şekilde görüntülenmesini engeller.

Yenileme Ücretleri: Domainin yıllık yenileme ücretleri hakkında bilgi sahibi olun. İlk yıl düşük bir fiyat sunulabilir, ancak yenileme ücretleri daha yüksek olabilir. Genel olarak kampayalar da 6 USD ile 12 USD fiyatları vardır.

Çin ve Rusya menşeli bazı domain Register firmaları daha düşük fiyata hizmet verse de bu firmaların alınan teknik destek çok kötü olduğundan kesinlikle uzak durmanızı önermekteyim.

Domainlerin Seo ‘a Etkisi Var mı?

Evet, Kesinlikle vardır. Eğer hedefiniz seo dostu bir site ise alan adınızın içinde sektörel arama kelimelerin olmasına özen gösterin.

Alan isimlerinin içinde Anahtar kelime olarak tabir edilen Keyword bulunması arama sonuçlarında hatırı sayılır etkiye sahiptir. Tabi bu koşul kurumsal marka olarak yayın yapan siteler için geçerli değildir. Bu strateji daha çok müşteri kitlesine internet üzerinden ulaşmak isteyen firma yada bireyler için geçerlidir.

  • Kurumsal site alan adı için örnek verecek olursak; “turkcell.com” , “ulusoy.com.tr” yada bizim sitemiz olan sibersonik.com olarak örnek verilebilir.
  • SEO Dostu alan adları için örnek verecek olursak; focatekneturu.com ; izmiryolyardimi.com , klimafiyatlari.com  olarak verilebilir. Google da “foça tekne turu” araması yapan müşterileri hedefleyen bir site sahibi focatekneturu.com domaini satın alırsa , üst sıralarda olması kuvvetle muhtemeldir.  fakat bu tip domainlerin kısa olanları tercih edilmelidir.
  • Karma alan adları; hem kurumsal ismi hem de anahtar kelime barındıran domainlerdir.  Örneğin;  egesancambalkon.com hem firma ismini hem de anahtar kelimeyi barındır. Uzun olmadığı sürece tercih edilebilir.

Son Tavsiyeler

Domain Geçmişini Kontrol Edin

Alan Adı almadan almadan archive.org gibi sitelerden alan adının geçmişte internette yayınlanıp yayınlanmadığına emin olun. Eskiden yayında olan fakat artık alan ismi boşta olan domainler , google tarafından  istikrarsız bir yayın hayatı olduğu için pek sevilmez bu tipi siteleri arama motorunda üst sıralara taşımak oldukça zordur. Çok emek ve zaman alır.

Marka Sorgusu Yapın

Marka ve patent konuları ciddi işlerdir…

Almak istediğiniz alan adı  hukuksal olarak marka bazında sahipli olabilir. Hukuksal olarak sorunlar yaşayabilirsiniz. Alan adını alabilirsiniz ama bu marka size ait anlamına gelmiyor.  örneğin bir şekilde “turkcell.com” u satın aldınız :);  geçmiş olsun ,bir avukat ordusu sizi bekliyor:)

Bir başka örnekte daha masumane gibi gözüken ihlal durumlarıdır. Örneğin ; ” turkcellbayi.com ” . Bu gibi domainler ana marka tarafından marka ihlali gerekçesi ile kolaylıkla dava açılabilir. Ancak bayisi olduğunuz firmadan bir yazılı izniniz yada resmi bayiliğiniz varsa sorun yaşamazsınız.